Reduslim

Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам са анализирали данни от близо 1000 възрастни участници, които успешно са свалили излишните килограми за период от 10 месеца. Групата била разделена на четири групи – такива, които тренирали последователно сутрин, следобед, вечер и едновременно сутрин и вечер.

Участниците са били инструктирани да се упражняват при 60-70 % от максималната си сърдечна честота – това се счита за умерено интензивно упражнение. Упражненията се редуваха през седмицата, като всяка сесия включваше 30 минути физическа активност.

“Нашето проучване показва, че постоянните упражнения по едно и също време на деня могат да помогнат на хората да отслабнат”, казва д-р Брад Шонфелд, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Алабама в Бирмингам и водещ автор на проучването. “Дали ранните или късните упражнения могат да осигурят допълнителна полза, е нещо, за което все още не сме сигурни.”

За повечето възрастни най-подходящото време за упражнения е първото нещо сутрин. В края на краищата, като се упражнявате сутрин, започвате деня с чувство на енергия. Но ако все пак имате проблеми с упражненията в по-ранните часове на деня, екипът казва, че това не е краят на света.

“В зависимост от графика ви, може да успеете да вместите упражненията си във вечерните часове”, казва д-р Шонфелд. “Често при хората е по-лесно да стават по едно и също време, да правят упражненията си и след това да си лягат в едно и също време.”

Във всеки един момент, казват експертите, последователните упражнения са много по-добри от спорадичните.

“Има нещо в това да се създаде навик”, казва д-р Дейвид Кац, директор на Центъра за изследване на превенцията към Йейлския университет, който не е участвал в проучването. “По-лесно е да останеш ангажиран с това, ако имаш редовно време.”

Например, ако ви е трудно да се раздвижите сутрин, д-р Кац предлага да започнете фитнес рутината си с петминутно ходене. Тогава ще се чувствате по-бодри и ще можете да тичате с тренировъчния си пулс.

Проучването, което е публикувано в списание Obesity, се основава на данни от две 12-седмични проучвания за отслабване, които изследователите са провели. Първото е рандомизирано, контролирано проучване на възрастни хора, на които е било казано да правят упражнения по 40 минути на ден, reduslim мнения бг мама три пъти седмично

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *